Kajawood Studios ottaa käyttöön AV-alan hiilijalanjälkilaskurin ensimmäisten joukossa Pohjoismaissa

Kestävämmän tv- ja elokuvatuotannon saavuttaminen on kuluttajien ja päättäjien lisäksi monien elokuva- ja tv-alan toimijoiden yhteinen huolenaihe ja tavoite. Voittoa tavoittelemattoman BAFTA:n kehittämä kansainvälinen av-alan ympäristökestävyyden mittari ”albert”, jota käytetään laajasti jo Isossa-Britanniassa, otetaan käyttöön nyt myös Kajawood Studiosilla Sotkamossa.

Kajawood Studios Concept
© Kajawood Studios

Torstai 16.2.2023

Albert tarjoaa ammattimaisille tuotantoyhtiöille käyttöön järjestelmän, jonka avulla tuotantojen ympäristökestävyyttä voidaan arvioida suunnitteluvaiheesta alkaen. Albertin avulla on myös mahdollista saada tuotannolle sertifiointi. 

Albertin toiminnassa ovat vahvasti mukana monet suuret tuotantoyhtiöt, kuten BBC, Warner Bros. Entertainment ja Netlix. Suomessa ”albertia” on pilotoitu APFI ry:n alaisuudessa ja se on osa suurempaa kestävän kehityksen strategiaa. 

Mukana Suomen pilottivaiheessa on ollut viisi tuotantoyhtiötä: Tekele Productions, Fisher King Oy, Endemol Shine Finland, Warner Bros. International Television Production Finland Oy sekä Tampereen ammattikorkeakoulun kanssa yhteistyötä tehnyt verorahoitteinen Yleisradio. Kajawood Studios liittyy nyt näiden ympäristöpioneerien joukkoon. Ensimmäinen “albertia” käyttävä studion tuotanto on täyspitkä elokuva “KARL”.

Suomi on ottanut näin ollen johtoaseman Pohjoismaissa aloittamalla valtakunnallisen kestävän kehityksen strategian luomisen av-alalle. Tavoitteena on luoda elokuvalle ja televisiolle uudenlainen työkulttuuri, joka on sosiaalisesti, kulttuurisesti, ekologisesti ja taloudellisesti kestävä.

Ympäristöystävällisen tuotannon kriteerit täyttäville tähtiluokitus

Tuotannoille voidaan myöntää ”albert” järjestelmän myötä 1-3 tähden luokitus. Kolmen tähden luokituksen on saanut tähän mennessä Wikipedian mukaan 24 tuotantoa, joihin lukeutuu lukuisia Iso-Britianniassa tuotettuja tv-sarjoja, kuten Coronation Street (2014), Casualty (2015) ja Emmerdale (2017). Kahden tähden luokitukseen on yltänyt 33 tuotantoa ja yhden tähden luokituksen puolestaan on saanut 8 tuotantoa.

Albertin hiililaskuria käyttää yli 2000 tuotantoyhtiötä yli 20 eri maassa. Kyseisen hiililaskurin käyttö on olennainen vaatimus albert-sertifioinnille, joka on laajempi osa seurantajärjestelmää, jota käytetään tuotantojen seuraamiseen. Tuotanto palkitaan albert-logolla, jota käytetään tunnustuksena vihreämmästä työskentelystä tuotannon aikana. Kajawood Studios voi tulevaisuudessa tarjota tuotannoille mahdollisuuden hiilijalanjäljen mittaamiseen aina sen suunnitteluvaiheesta alkaen.

Ruotsissa ”albertin” tilalla kansallisesti startattu ”Hållbar Film”

Naapurimaassamme Ruotsissa puolestaan Greentime AB ja Film i Väst ovat olleet kehittämässä omaa digitaalista suunnittelutyökalua, joka sisällyttää ympäristölliset, taloudelliset ja sosiaaliset tekijät kestävän kehityksen mukaisesti.

Ruotsalaisista tuotantoyhtiöistä Film i Väst, Film i Skåne, Film Stockholm, Film på Gotland ja Filmpool Nord ovat sitoutuneet ottamaan käyttöön Hållbar Filmin (engl. Sustainable Film) omilla alueillaan kuvatuissa tuotannossa ja noudattamaan siten YK:n maailmanlaajuisia kestävän kehityksen tavoitteita.

Striimauspalveluiden suosion räjähdysmäinen kasvu herättää kysymyksen siitä, millainen vaikutus suoratoistobuumilla on planeetalle ja ottavatko tuotantoyhtiöt datakeskuksista syntyvän hiilijalanjäljen huomioon arvioissaan.

Kuluttajan valinnat ja kestävä elokuvateollisuus

Vaikka suurin osa kuluttajien ja päättäjien huomiosta kohdistuu aloihin, jotka tuottavat eniten CO2-päästöjä, kuten lentoliikenteeseen, autoteollisuuteen ja elintarviketeollisuuteen, striimauspalveluiden suosion räjähdysmäinen kasvu herättää kysymyksen siitä, millainen vaikutus suoratoistobuumilla on planeetalle ja ottavatko tuotantoyhtiöt datakeskuksista syntyvän hiilijalanjäljen huomioon arvioissaan.

Netflix on arvioinut, että yhden käyttäjän tunnin kestävä suoratoisto sen omassa palvelussa tuottaa reilusti alle 100 g hiilidioksidiekvivalenttia (CO2e). Toisaalta Carbon Trust sanoo, että Euroopan keskiarvo on 55–56 g CO2e jokaista suoratoistotuntia kohden. Tämä vastaa noin 300 metrin ajamista autolla.

Netflixin raportin mukaan sen kymmentä suosituinta sarjaa katseltiin yli 6 miljardia tuntia ensimmäisten 28 päivän aikana kunkin sarjan julkaisun jälkeen. Näihin sarjoihin kuuluvat muun muassa Squid Game ja Stranger Things. Tämä vastaa hiilidioksidipäästöiltään noin 1,13 miljardia mailin (1,8 miljardin kilometrin) matkaa autolla, mikä on yhtä kuin likimääräinen etäisyys Maan ja Saturnuksen välillä.

Bristolin yliopiston tutkijoiden raportissa vuodelta 2016 puolestaan arvioitiin, että Youtube-videoiden katsominen tuottaa yli 11 miljoonaa tonnia hiilidioksidipäästöjä vuodessa, mikä vastaa Glasgow’n tai Frankfurtin kokoisen kaupungin tuottamia hiilidioksidipäästöjä niin ikään vuoden aikana. Koska YouTubella oli tuona vuonna 1,4 miljardia käyttäjää ja sittemmin määrä on kasvanut yli miljardilla, yrityksen todellinen hiilijalanjälki on tällä hetkellä huomattavasti suurempi.

Internetissä liikkuvan datan kasvu on kasvanut eksponentiaalisesti muutaman viime vuoden aikana. Jopa 80% kaikesta datakapasiteetista on muutaman yhtiön käytössä: Netflix, YouTube, Facebook, Activision Blizzard (mm. Crash Bandicoot, Guitar Hero, Diablo, Call of Duty) ja Epic Games (mm. Fortnite, Unreal Engine).

Tavoitteita hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi

Netflixin tavoitteena on ollut saavuttaa hiilineutraalius vuoden 2022 loppuun mennessä. Aika näyttää onnistuiko yhtiö. Yksi merkittävistä muutoksista yhtiön mukaan on diesel-käyttöisten generaattoreiden ja kulkuneuvojen korvaaminen sähkökäyttöisillä voimanlähteillä yhtiön tuotannoissa. Yksi hankala kysymys on, pitäisikö kuluttajien aiheuttamat päästöt ottaa näissä arvioissa huomioon. Netflix niitä ei ainakaan toistaiseksi huomioi.

Piilaakson suuryritykset, kuten Microsoft, Apple ja Facebook, ovat asettaneet viime vuosina samanlaisia tavoitteita. Isossa-Britanniassa suuret yritykset, kuten BT, BBC ja Sky, ovat luvanneet saavuttaa hiilineutraaliuden vuoteen 2030 mennessä.

Kajawood Studios lanseerasi vuonna 2022 yhdessä teknologiakumppaneidensa kanssa pohjoismaiden suurimman AV-alan renderöintiin keskittyvän hiilineutraalin datakeskuksen, joka mahdollistaa esimerkiksi erikoistehosteiden renderöinnin ympäristöä kuormittamatta. 

Albertin käyttöönotto on jatkumoa yhtiön ekologisille arvoille. Kajawood Studios aikoo myös laajentaa ymmärrystään kestävästä kehityksestä sekä sitoutua tiedottamaan ja innostamaan tuotantoryhmiä, yhteistyökumppaneitaan ja kuluttajia siitä, kuinka tärkeää on ottaa ympäristö huomioon kaikessa toiminnassa nyt ja tulevaisuudessa.

Aiheeseen liittyvää

  • All Post
  • Uutiset

JAA TÄMÄ SIVU