ERIKOISTEHOSTEET MUUTTIVAT PYSYVÄSTI ELOKUVATEOLLISUUTTA

Moderni elokuvateollisuus ei olisi nykyisen kaltainen ilman monipuolisten visuaalisten tehosteiden eli FX:n käyttöä. Lyhyesti ilmaistuna FX on videokuvan ja eri menetelmillä luotujen elementtien integrointia. Nykyisin erikoistehosteet luodaan pääasiassa tietokoneella, mutta erikoistehosteiden juuret ovat hyvin karkealta kuulostavissa menetelmissä.

© Disney
© Disney / Media Kit / The Mandalorian

Torstai 1.12.2022 klo 10:15

Maailman ensimmäisenä “erikoisefektinä” pidetään ruotsalaissyntyisen taidevalokuvaajan Oscar Rejlanderin vuonna 1857 aikaansaamaa luomusta, jossa hän yhdisti 32 negatiivin eri osat yhdeksi kuvaksi. 

Puolestaan yhdysvaltalaisen ohjaajan Alfred Clarkin vuonna 1895 luoma vain 18 sekuntia kestänyt ”The Execution of Mary, Queen of Scots” oli ensimmäinen elokuva, joka hyödynsi erikoistehosteita elokuvateollisuudessa. Kyseisessä elokuvassa käytetty erikoistehoste tunnetaan nimellä pysäytyskuva (Stop-Action). Elokuvassa teloittaja nostaa kirveensä katkaistakseen kuningatar Maryn pään, mutta kohtaukseen tehtiin muokkaus, jossa Mary korvattiin mallinukella.

Ranskalainen ohjaaja Georges Méliès kehitti omalta osaltaan 1800-1900 -lukujen taitteessa elokuvan erikoistehosteita ja häntä pidetäänkin todellisuutta manipuloivan trikkikuvauksen keksijänä. Georges Mélièsin elokuvat olivat ensimmäisten joukossa, joissa käytettiin kaksoisvalotusta (Double Exposure), hidastuksia (Slow-Motion) ja Stop-Motionia, jonka avulla staattiset esineet saadaan liikkumaan perättäisten ottojen avulla.

Elokuvateollisuus hyödyntää kasvavissa määrin VFX- ja CGI-tekniikoita

Erikoistehosteiden todellinen käännepiste oli kuitenkin noin 50 vuotta sitten, kun George Lucasin ohjaama ”Star Wars” ilmestyi vuonna 1977. Elokuvan visuaaliset tehosteet esiteltiin samana vuonna amerikkalaiselle yleisölle tv-dokumentissa ”The Making of Star Wars”. 

Kyseisen elokuvan teossa erikoisefektejä hyödynnettiin muun muassa kuvaamalla tietokoneohjatulla videokameralla avaruusalusta sinistä taustaa vasten ja lisäämällä aluksen ympärille sopivia taustoja. Eräässä kohtauksessa käytettiin lavasteena myös taitelijan luomaa lasimaalausta, johon oli jätetty maalaamaton alue videokuvan lisäämistä varten. 

Muita suuren yleisön tuntemia esimerkkejä tietokoneiden avulla tehdyistä erikoisefekteistä ovat Peter Jacksonin ohjaaman “The Lord of the Rings” -elokuvatrilogian (2001-2003) Klonkku ja James Cameronin ohjaaman ”Avatar” -elokuva vuodelta 2009. Näistä tehosteista ja elokuvista on kuljettu luonnollisesti pitkä matka, jos ajatellaan, että vuonna 2019 ilmestyneestä Avengers: Endgame -elokuvasta jopa 90% oli luotu tietoneella VFX:ää ja CGI:tä käyttäen.

visuaaliset erikoistehosteet
Animaation ja CGI:n lisäksi VFX-ammattilaiset käyttävät myös monia muita menetelmiä luodakseen huippulaatuisia elokuvakohtauksia.

Lavasteiden ja lokaatioiden luominen on VFX:n ytimessä

Nykyinen tekniikan taso on selvä osoitus siitä, että erikoistehosteet laajentuvat ja paranevat – ja useista syistä. Vaikka nämä syyt ovat alkaneet jo pitemmän aikaa ulottua elokuvanteon ulkopuolelle, VFX-ammattilaiset työskentelevät edelleen pääasiassa elokuvien ympärillä, mutta myös videopelien maailmassa erikoistehosteet ovat arkipäivää.

Visuaalisia tehosteita käytetään kaikissa eri genreissä, ei vain scifi- ja fantasiaelokuvissa. Itse asiassa arviolta jo 90% Hollywood-elokuvista käyttää kehittyneitä VFX-tekniikoita. Elokuvien visuaaliset tehosteet ovat parhaimmillaan, kun ne toimivat yhdessä kaiken muun kanssa. Oikein tehtynä niiden tulee olla saumattomia eikä niitä välttämättä huomaa ollenkaan tai ne saavat jonkin näyttämään katsojan silmissä todelta ja uskottavalta.

Käytännössä VFX mahdollistaa esimerkiksi lokaatioiden, stunttien ja lavasteiden lisäämisen tai virtuaalisten maailmojen luomisen ilman kalliita ja aikaanvieviä lavasteprojekteja. 

Myös tulen luominen kuvausmateriaaliin jälkituotanovaiheessa sekä säätilan kontrollointi ovat hyvin yleisiä tapoja hyödyntää VFX:ää elokuvanteossa. Sen avulla voidaan luoda ympäristöjä tai hahmoja, joita ei ole kuvauspaikalla, sekä luoda kohtauksia, jotka ovat liian vaarallisia kuvattavaksi oikeiden näyttelijöiden ja kuvausryhmien läsnäollessa.

Virtuaalisten studioiden nousu

Virtuaalituotannossa on tiivistetysti ilmaistuna kyse reaaliaikaisesta VFX:stä, joka perinteisesti on aiemmin ollut osa jälkituotantoa. Kuitenkin joitain asioita voi olla mahdotonta korjata edes jälkituotannossa.

Apuna käytetään yhdistelmää mukaansatempaavia teknologioita, kuten virtuaalitodellisuutta (VR), sekoitettua todellisuutta (MR) ja lisättyä todellisuutta (AR). Se käyttää myös tietokoneella luotuja kuvia (CGI) yhdistettynä muihin mukaansatempaaviin teknologioihin ja pelimoottoreihin, kuten Epic Gamesin kehittämään Unreal Engineen, jonka uusin, viides versio julkaistiin huhtikuussa 2022.

Käytännössä virtuaalinen LED-studio kokoaa koko tiimin yhteen, kun studiossa käytetään reaaliaikaisia 3D-moottoreita fotorealististen ottojen luomiseen, jotka näytetään suurilla LED-seinillä fyysisten ottojen takana käyttämällä reaaliaikaisia renderöintiominaisuuksia. Myös studion kamerat on synkronoitu, jotta voidaan parantaa realistisuutta ja perspektiivin syvyyttä.

Virtuaalinen LED-studio mahdollistaa valaistuksen, äänen ja tehosteiden korjaamisen paikan päällä. Tehosteista vastuussa olevat ammattilaiset voivat kokeilla erilaisia ympäristöjä ja valaistuksia ilman, että heidän tarvitsee odottaa kuukausia. Tämä edistää myös tuotantoprojektin pysymistä aikataulussaan.

Monille tuotannoille virtuaalisen studion käyttäminen säästää näin ollen sekä aikaa että rahaa. Se tuo erikoisefektit ja ennen jälkityönä pidetyt tekniikat koko kuvausryhmän ja näyttelijöiden ulottuville. Näin kaikilla elokuvantekoon osallistuvilla on myös kokonaisvaltaisempi käsitys lopputuloksesta. Virtuaalistudioita on hyödynnetty monissa suuren budjetin elokuvissa, kuten fotorealistinen draama-musikaali The Lion King (2019), ja tv-sarjoissa, kuten The Mandalorian (2019).

Ammattimaisesti tehtynä visuaaliset tehosteet viimeistelevät elokuvantekijän vision. Sen avulla katsoja voidaan viedä uskomattomille matkoille vieraisiin maailmoihin tai unenomaisiin paikkoihin, mikä parantaa entisestään elokuvakokemusta.

Aiheeseen liittyvää

  • All Post
  • Uutiset

JAA TÄMÄ SIVU